2010. június 30., szerda

Sedona 1. + Pleasant Lake 1.

Sedona, Pleasant tó

Eredetileg a tolunk kb 13km-re levo Pleasant lake-hez indultunk, de utkozben ugy dontottunk, --mivel hallottuk, hogy Sedona milyen szep--hogy megnezzuk azt is, mert ha dolgozni kezdunk nem lesz mar idonk kirandulgatni.

A Pleasant to nagyon felkapott hely errefele, bar nem ez az egyetlen to, de a második  legnagyobb itt Arizonában. Mar az is megdobbento, hogy to a sivatagban, de amikor meglattuk.......nem is hinnem ha nem lattam volna en magam. Nagy to, tavolrol gyonyoru kek a vize, kis szigetecskekkel, a partja pedig koves. Motorcsonakoznak, vizisielnek, uszkalnak a kirandulok. Nagyon sokan vannak, ezert sok a parkolohely is, kis piknikelo helyekkel, grillezo helyekkel, padokkal, asztalkakkal.
Es figyelmezteto tabla, ami felhivja a figyelmet arra, hogy a kedves vendeg, esetleg szembetalaltozhat egy-ket hiuzzal, pumaval grillezes kozben. Naplemente utan mindenkit kikuldenek es lezarjak az egesz tavat, illetve a parkot.
Setalgattunk a partjan, rengeteg gyik van, es sokfele kaktusz, kitablazva a kaktusz pontos latin neve. Haat igencsak odafigyeltem, nehogy valami kigyora vagy skorpiora lepjek, de az ott pihengetokon jelet sem lattam annak, hogy ezektol tartananak.

 SEDONA 2009 nyara
Las Vegas gyonyoru volt, meses, de amit tegnap a Pleasant to utan lattunk szinten meses volt, azzal a kulonbseggel, hogy Vegasban egy emberi kez altal letrehozott csodat ismertunk meg, mig tegnap SEDONA hegyeiben egy a termeszet altal evezredekkel ezelott megteremtett varazslatos vilagot fedeztunk fel. Nincs semmi mu, semmi, amivel az ember akarta volna szebbnek lattatni a tajat. A hegyek gyonyoru, elenkvoros szine, hihetetlen magassaga es erdekes formaja, olyan hatassal volt ram, hogy mast nem is tudtam mondani, csak hogy "ez gyonyoru!"
Es a gyonyorunek azt hiszem az osszes letezo szinonimajat felhasznaltam meg, megis ugy ereztem nem tudom megfeleloen kifejteni mennyire szep  Egyszerre elvarazsol es felelmet kelt bennem ez a latvany. A hegyek nehol olyan meredekek az ut menten, hogy mar-mar olyan erzes, mintha rank akarna dolni ez a rettento korengeteg.

A hegyek aljan csodaszep fenyoerdok, a fak kozott pedig kristalytiszta vizu patak. A patak partjan piknikezok pihennek, a gyerekek pancsolnak a patakban, es ahogyan a Nap sugarai megtornek a viz felszinen, olyan mintha apro kristalyok rugulnanak lefele a vizben a kovek kozott. A fenyoerdok barnamedvek, pumak, hiuzok, koyotak es meg sokfele allat otthona. Nem hiaba mondtak, hogy Sedona olyan, mint a Grand Canyon, csak kisebb. De ha ez ilyen szep, milyen lehet a Grand Canyon?? Kar, hogy a kepek nem adjak vissza, amit valojaban lattunk.





Maga Sedona is erdekes telepules, latszik, hogy nagyreszt a turizmusra epult. Mindenfele a "wild west" hangulatat idezo dolgokat lat az ember. Cowboyt es indianokat megformalo szobrok, kocsmak nagy pisztolyt es kaktuszokat abrazolo reklamtablakkal, faepuletek, amik ugy neznek ki, hogy szinte magad elott latsz egy egesz korabeli vadnyugati filmjelenetet, a ket vadnyugati cowboyt, akik epp parbajra keszulnek es a sherifet aki probal rendet teremteni--vagy epp nem...
. Erdekes belegondolni, hogy van, aki ott el, egy ilyen meses helyen. Bar hozzateszem, Phoenix is gyonyoru.

Es az is nagyon erdekes, hogy ahogy elhagytuk Phoenixet, ugy 50-70 merfold utan a novenyzet teljesen megvaltozott. A kaktuszok egyik pillanatrol a masikra teljesen eltuntek, egyetlen egyet sem lattunk, egy darabig nem volt mas noveny csak fu. Kesobb pedig erdekes bokrok, fak jelentek meg, amibol egyre tobb es tobb lett, mig vegul fenyoerdok kozott autoztunk. Pedig az is Arizona, es nem is annyira tavoli hely. Sedona Phoenixtol kb 1 óra 20 perc távolságra van(PHX északi részétöl). Es a homerseklet is visszaesett nehany fokkal, de csak epp annyira, hogy a kalapomat le mertem venni, remelve, hogy nem kapok napszurast.

Remelem nemsokara a Grand Canyont is latni fogjuk, az pont ketszer annyira van tolunk, mint Sedona, tehat nagyjabol 4 oras autout.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése